Psikolog Kimdir

Psikolog Kimdir
Psikolog, kelime anlamı olarak ruh bilimci şeklinde Türkçeleştirebiliriz. Psikologlar, bir grup veya bireyin davranış biçimini veya hareket etme biçimlerini incelemektedir. Öğrendiği bilgi ve beceriler ile sebepleri açıklayıp çözüm üretmeye çalışmaktadır. Psikologlar; cezaevi, klinik, hastane, adliye, adli tıp, okul ve ya fabrika gibi farklı alanlarda çalışabilmektedir. Ülkemizde psikolog olmak için Psikoloji lisans bölümünü okumanız gerekmektedir. Tabi ki farklı yan dalları okuyarak yüksek lisans programında Psikoloji okursanız da psikolog olabilirsiniz. Bende bu yazımda psikolog kimdir, psikoloji bölümü tercih etmeli miyim, psikolojik danışmanlık bölümü seçmeli miyim, uzman psikolog nasıl olunur, psikiyatrist kimdir, farkı nedir gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Psikolog Kimdir 




Psikoloji üzerine lisans eğitimi alan psikologlar, psikolojinin alt dallarından birinde yüksek lisanslarını tamamlayarak bu alanda uzmanlaşabilir. Psikoloji, pek çok alt dala sahip olan bir alan olduğundan, psikologlar danışmanlıktan eğitime ve insan kaynaklarına değin pek çok farklı iş alanında çalışabilir. Birçok psikolog, kariyerlerini doktora dereceleriyle devam ettirerek akademisyen olarak üniversitelerde çalışmakta veya araştırma şirketleri ve sivil toplum kuruluşlarında araştırmacılık yapar. Kariyerlerine iş hayatında devam etmeyi seçen psikologlar ise pek çok, özel şirket ve devlet kurumunda farklı alanlarda iş alanlarına sahiptir.

Psikolog Olmak 


Psikolog olmak için lisans eğitimi olarak Psikoloji Bölümü’nü bitirmek geriyor. Psikolog olmak isteyen kişiler üniversite sınavında eşit ağırlık bölümünden sorumludur. Psikoloji bölümü öğrencileri eğitim aldıkları süre içerisinde insan ve hayvan psikolojileri üzerinde yoğun eğitim almaktadır. Aynı zamanda psikoloji eğitimi alırken, çeşitli psikoloji dalları üzerinde eğitimler almaktadırlar. Aldıkları dört yıllık eğitimin ardından akademik kariyer olarak ya da psikolog unvanı ile meslek hayatlarına başlayabilme imkanına sahipler. Psikolog olmak isteyen kişiler soyut ve somut düşünce becerilerini geliştirmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra sabırlı ve grup çalışmalarına açık olmaları sahip olmaları gereken özelliklerdendir. Empati yetenekleri gelişmiş ve aritmetik düşünce yeteneklerine sahip olması gerekiyor. Bütün izlenimleri ve gözlemleri doğrultusunda bilimsel olarak mantıksal bağlantılar kurabilmeleri de önemlidir.

Psikolog Ne İş Yapar


Psikologlar, düşünülenin aksine yalnızca danışanları dinleyen kişiler olarak algılanmamalıdır. Uygulayıcı ve ya araştırmacı psikologlar, farklı konu-alanlarda çalışma yapabilir hatta bir danışanı olmaksızın çalışma yaratabilir. Farklı konu ve alanlarda çalışmalarına rağmen psikologların genel bir görev tanımı bulunmaktadır ve şöyle sıralanabilir;


  • Eğitimini ve sertifika sahibi olduğu konu-alanlarda araştırmalarda bulunmak,
  • Test sonuçlarını uzman psikolog, psikiyatr, hekim ve ya testi talep eden kurumlarla çalışmak,
  • Görevlendirildiği alanda psikolojik destek vermek,
  • Psikolojik değerlendirmeler yapmak,
  • Neden ve sonuç ilişkisi içerisinde çalışma yürütmek,
  • Dürtüleri, davranışları ve güdüleri saptamak.

Psikolog Yurt Dışında Çalışabilir Mi


Psikolojinin yurt dışı şartları devlet ve özel üniversiteler bağlamında oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Diğer bölümlerde olduğu gibi dil eğitimi alarak Erasmus gibi değişim programları aracılığıyla yurt dışında eğitim şansını yakalamak ve ya yüksek lisans, doktora programlarını yurt dışında tamamlamak kişinin mesleki donanımını artıracaktır ve fayda görmenize yardımcı olacaktır. Psikoloji evrensel bir disiplindir, tüm dünyada aynı tedavi süreçleri işletilmektedir ve aynı etik kurallar geçerlidir. Özellikle psikolojinin doğum yeri olan Almanya, Avusturya gibi ülkelerde alınacak olan mesleki eğitim, sektörde oldukça ayrıcalıklı bir konuma ulaşmanıza yardımcı olur. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar