Psikoloji Nedir

Psikoloji Nedir
Psikoloji, zihin ve davranışları inceleyen ve üzerinde çalışan bir disiplindir. Psikolojide araştırma, insanların nasıl düşündüklerini, hareket ettiklerini ve hissettiklerini anlamaya ve açıklamaya çalışır. Psikologlar için çaba düşünce ve davranışlarını etkileyebilecek birçok faktör önemlidir.  hakkında daha fazla bilgi toplumsal baskılara biyolojik etkilerden değişmektedir. Psikoloji, davranışları ve zihinsel süreçleri inceleyen bir bilimdir. Esasında insanın yaptığı her detay bu tanımın içine girebilmektedir. Davranış kişinin gerçekleştirdiği ve herhangi bir yöntemle ölçülebilen her şeydir.
Zihinsel süreçler ise düşünme, hatırlama,hissetme benzeri içsel olgulara işaret etmektedir. Yani psikologlar konuşmak ya da hareket etmek gibi yalnızca gözle görülebilir davranışları değil; duygu, algı, rüyalar, motivasyon, tutum gibi soyut fakat dolaylı olarak ölçülebilen davranışları da çalışmaktadır. Bende bu yazımda psikoloji üzerine bir çalışma gerçekleştirdim. Yazımda psikoloji nedir, ne işe yarar, amaçları nelerdir, psikolojinin özellikleri nelerdir, psikolojik danışmanlık nedir, psikolog kimdir, psikoloji bilen herkes psikolog mu gibi sorulara cevaplar aradım. İyi okumalar.

Psikoloji 



Psikolji, psykhe (ruh) ve logos(bilgi) kelimelerinin birleşimi ile türetilen bir kelimedir. İnsan ruhunun, özünü, değişik durumlarını araştıran, duyum, coşku ve düşünme gibi olguların kurallarını bulmaya çalışan bilimdir. Psikolojik sözcüğü en başta Alman filozofu Wolff (1676-1754) tarafından kullanılmıştır. 1879'da Alman bilim adamlarından Wundt, Leipzig Üniversitesinde ilk psikoloji laboratuarını kurmuştur. 1885 yılında da Amerika'da ilk psikoloji laboratuarı kurulmuştur. Önceleri psikoloji ile ilgilenen bilim adamları insanın düşünce ve duygularını açıklamak için yaptıkları çalışmalarda ruhu bu çalışmalarının temeli olarak benimsemektedir. Günümüzde bu temelin hiç bir bilimsel yanı olmadığı ortaya çıkmıştır. Ruh nesnesiz, soyut bir kavram olarak karşımıza çıkar. Oysa ki, modern psikoloji ruh hallerinin, bilinç görevleri denilen işlemlerin maddi, somut temellerine dayandığını bilinmektedir.

Psikolog Kimdir


Psikologlar; psikoterapi, psikolojik danışmanlık, psikolojik değerlendirme ve psikolojik test uygulayan uzmanlara verilen bir addır. Psikologlar üniversitelerin psikoloji bölümlerinde eğitim almaktadır. Psikoloji lisans eğitimini bitirdikten sonra psikolog ünvanı almaktadır.

Günümüzde oldukça popüler olan meslek uzmanlarından psikologlar, terapi ve danışmanlık hizmetlerinin ötesinde endüstri psikolojisi, adli psikoloji, trafik psikolojisi vb. pek çok alanda çalışırlar.

Psikologlar zaman içerisinde psikiyatristler ile karıştırılmaktadır. Psikologlar psikoterapi ve psikolojik danışmanlık alanlarında çalışma gerçekleşmektedir. Psikiyatristler ise genel olarak ilaç tedavisi uygulanır.

Gelişim Psikolojisi


Gelişim psikolojisi, yaşam boyunca meydana gelen psikolojik değişimleri inceler. Fakat psikoloji bu alanda temel olarak bebeklik ve çocukluk dönemine odaklanır. Gelişim psikolojisinin kapsamı, diğerleri arasında motor becerileri, problem çözme, dil edinimi ve kimlik oluşumu gibi yaşam boyu değişen psikolojik faktörleri barındırmaktadır.

Gelişim psikologları, zihinsel yapıların öğrenmeyi nasıl etkilediğini, çevresel faktörlerin gelişmeyi nasıl etkilediğini veya bir kişinin özelliklerinin gelişimini inceleyebilmektedir. Daha geniş bir ölçekte, gelişimsel psikoloji, zaman içinde kültürlerdeki veya popülasyonlardaki değişiklikleri açıklamaya çalışmaktadır.

Gelişim psikologlarının araştırması, aşağıdaki konular da dahil olmak üzere geniş kapsamlıdır:


  • Nörobiyolojik gelişim
  • Duygusal ve sosyal gelişim
  • Bilişsel-entelektüel gelişim
  • Dil edinimi


Psikolog ile Görüşmek 


Psikolog ile görüşmek, kendinizi tanımanıza katkı sağlamaktadır. Psikolog ile görüşmek, geçmişte kalan duygu durumları ve yüzleşmekten korktuğunuz şeyler ile cesaret içerisinde yüzleşip, onları kabul edebilmenizi sağlayacak bir gelişim süreci anlamına gelmektedir. Yaşamınızda ve ilişkilerinizde karşılaştığınız sorunları çözmeye yönelik desteğe ihtiyacınız olduğu zaman, psikolog ile görüşmeniz faydalı olacaktır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar